RacingWorld.be

Euroracing's kansen in klasse III

Zolder is veranderd in een tentendorp. De deelnemers zijn neergestreken voor de eerste oefeningen, vanavond scheuren de bolides door de nacht. De rapsten sakkeren op de tragere auto's. De "schildpadden vloeken dan weer op de "hazen" die hen soms dreigen plat te rijden. De onderlinge snelheidsverschillen zijn verbluffend. Niet alleen omwille van motorkoppel en paardenkrachten, maar ook en vooral misschien door de ervaring van de coureurs zelf.

Euroracing heeft een potentieel van ervaren coureurs, rappe jongens ook. Denk maar aan Luigi Vroman, Tim Joosen, Mathieu Geerinckx en Christophe Pampel, de tuner van de BMW E46 M3 WTCC, die zelf ooit Europees kampioen Klimkoersen werd in 1990 met de Formule Renault en nu aan de start staat van zijn eerste "24 uren" in Zolder. Zijn ploegmakkers zullen hem ongetwijfeld de les spellen dat een relais niet hetzelfde is als bliksemsnel een berg opvliegen.

Mogelijk is het Mathieu Geerinckx die zijn maats de "les in traagheid" zal spellen. Mathieu finishte 5de in 2000 en 10de in 2002 en neemt nu voor de zesde keer deel. Toen hij zijn klasse won met zijn vader Dirk en moeder Lieve Thiron – een zoveelste dame dus die de autosportlijst siert – was die prestatie vooral op het heel houden van de auto gebaseerd. Iets dat dit weekeinde voor Zolder extra telt. Speciaal omdat de deelnemerslijst is gestoffeerd met bijzonder snelle jongens en grote namen. Die verwarren nogal snel een uithoudingsrace met een sprintrace.

"In Zolder wordt een auto zwaar belast en in het bijzonder nog het differentieel en de hele ophanging", zegt Mathie Geerinckx. "Je moet ervoor zorgen dat geen te grote krachten inwerken op de mechaniek en je geolied rijdt. De traagste kan wel eens de eerste worden, net zoals in de fabels van La Fontaine. Maar je hebt natuurlijk ook die "hazen nodig". De tegenstanders – ook al zijn het Porsche's – moeten wel eens uit hun tent worden gelokt. Dat is een psychologisch spel om hen eens tot een misser te dwingen.Want ook Porsche's zijn kwetsbaar, weet je..."

Euroracing press

Bookmark and ShareVZW 24u.be - De redactie op woensdag 23 augustus 2006 om 11:03.
Circuit ZolderMichelinPriorwebEuro PrintingCKW Media