RacingWorld.be

Schitterende overwinning van de Corvette SRT met o.a. Tom Cloet!

Amper een jaar geleden reed Tom Cloet met een Toyota Yaris in de Belgian Touring Car Series. Ondertussen zit de carrière van de coureur en bedrijfsleider flink in de lift. Tom nam dit jaar aan de meeste wedstrijden over 24 uren (waaronder Le Mans en Francorchamps, natuurlijk) deel, maar dit weekend in Zolder zat hij voor het eerst in een topwagen, meer bepaald de Corvette C5-R van SRT, het team van Patrick Selleslagh. En, Cloet won de wedstrijd samen met Duez, Soulet en Hart! Het palmares van Tom Cloet heeft er meteen een mooi visitekaartje bij...

Tom had het beloofd aan de mensen van SRT: hij zou geen risico's nemen of jagen op een recordtijd. De piloot reed het ganse weekend heel verstandig. De trainingen werden benut om de finesses van de Corvette onder de knie te krijgen... "Daarvoor moet ik mijn teamgenoten, vooral Marc Duez, bedanken," vertelt Tom. "Hij maakte tijd voor me vrij en we analyseerden samen de data van de telemetrie om te bepalen waar ik mijn rijstijl nog kon verbeteren. Hij nam me serieus en daar ben ik hem heel erkentelijk voor..."

Maxime Soulet zorgde in het slot van de kwalificaties voor een enorme verrassing, door de pole position te pakken voor de GLPK Corvette. Een indrukwekkende prestatie! SRT besliste om deze lange en zware race af te werken op zijn eigen tempo, zonder zich te laten opjagen door de andere C5-R en de Marcos LM600 van Marc Goossens en Cor Euser, ook een te duchten tegenstander... "Voor ons was GLPK gewoon buiten ons bereik," vertelt Tom Cloet. "Patrick Selleslagh raadde ons aan om niet te proberen het ritme van Kumpen, Longin, Hezemans en Mollekens te volgen. Dat hebben we ook gedaan. Zolder is een circuit dat niets vergeeft. Je hebt er amper een rechte lijn. De mechaniek wordt enorm zwaar op de proef gesteld. Niet toevallig brak de versnellingsbak van de Corvette van GLPK halfweg de race, waardoor wij aan de leiding kwamen."

Cloet werkte twee keer een dubbele relais af en zat in totaal 4h30 aan het stuur van de Corvette. "Ik nam het stuur toen de nacht al gevallen was. Omdat Maxime een kleine aanrijding had gehad met de Marcos in het begin van de race, hadden we links vooraan geen licht. Niet eenvoudig om zo de bochten in te duiken! Trouwens, het tanken was ook niet evident. De bevoorrading in Zolder lijkt op een normaal tankstation, maar onze Corvette draait niet zo kort...We moesten het insturen altijd goed uitmeten..."

Rond de middag nam Tom opnieuw het stuur. Hij luisterde naar de teamleiding,die hem via de radio vroeg om het tempo wat te laten zakken... "Het is fantastisch om een race zoals de 24 Uren van Zolder te leiden tijdens een relais van anderhalf uur. Vervolgens brachten mijn teamgenoten de wagen aan de finish. Iedereen was dolgelukkig toen de Corvette van SRT als winnaar werd afgevlagd. Ik besef het nog niet. Hoewel ik geen professionele piloot ben en zelden kan testen tussen de races, begin ik te voelen dat teams steeds meer van mij verwachten..."

Deze overwinning in de 24 Uren van Zolder is zeker niet het eindpunt voor Tom Cloet. De aanpak en de motivatie van de Vlaamse piloot krijgt steeds meer aandacht... "Ik zou volgend jaar graag een volledig kampioenschap betwisten, in België of in het buitenland. Er is nog geen duidelijkheid, maar steeds meer mensen komen met mijn praten. Dat is een goed teken. Wat er ook gebeurt, dit weekend zal voor altijd in mijn geheugen gegrift staan als het weekend waarin ik mijn eerste overwinning behaalde in een topwedstrijd..."

VF/Cloet press

Bookmark and ShareVZW 24u.be - De redactie op zondag 27 augustus 2006 om 21:40.
SRO BelgiumMedigroep Van DyckPriorwebEuro PrintingCKW Media